Zostało mało czasu!
0
0
dni
0
0
godzin
0
0
minut
0
0
sekund
Spraw bliskim radość
zanim będzie za późno!
Kup prezent
Zamknij
Na pytanie o najchętniej wybierany napój 24 proc. badanych w wieku 13-17 lat odpowiedziało, że jest to niegazowana woda mineralna – tyle samo wskazało na słodzone napoje gazowane. Jednak dodatkowo 10 proc. młodych przyznało, że preferuje głównie wodę gazowaną, co sprawia, że to woda jest napojem, po który najchętniej sięgają nastolatki (34 proc.).
Z okazji obchodów Dni Honorowego Krwiodawstwa Polskiego Czerwonego Krzyża, które w tym roku przypadają na 22–26 listopada, lekarze ponownie zwracają uwagę na kluczowe znaczenie krwi w leczeniu pacjentów onkologicznych.
W Polsce na cukrzycę choruje obecnie prawdopodobnie około 4 milionów osób, a liczba ta stale rośnie – wynika z szacunków przekazanych przez dr. n. med. Przemysława Lipińskiego, prezesa Polskiego Towarzystwa Leczenia Ran i eksperta kampanii „Rany pod kontrolą”. Choć dane dotyczące samej stopy cukrzycowej nie są w naszym kraju zbierane, problem – jak podkreślił – jest ogromny i dalece niedoszacowany.
Wcześniejsze badania, które sugerowały, że regularne ćwiczenia fizyczne mogą chronić przed pogorszeniem funkcji poznawczych, opierały się głównie na przypominaniu sobie przez badanych poziomu aktywności.
Jak wykazali naukowcy z USC (University of Southern California, USA), nawet przy dobrze kontrolowanym ciśnieniu krwi osoby starsze, których ciśnienie waha się znacznie między uderzeniami serca, mogą być bardziej narażone na uszkodzenie komórek nerwowych i kurczenie się mózgu.
Według specjalistów podczas tego okresu należy pamiętać o racjonalnym żywieniu, które ma wpływ na stan i funkcjonowanie układu odpornościowego.
Specjaliści od toksykologii alarmują, że w mediach społecznościowych pojawia się coraz więcej nagrań i artykułów namawiających internautów do eksperymentowania z grzybami, w tym do spożywania odmian uznawanych za nieszkodliwe lub psychodeliczne. Jednym z popularnych trendów jest spożywanie w różnych postaciach muchomorów czerwonych.
Specjaliści z Uniwersytetu Waszyngtońskiego, we współpracy z globalną siecią badaczy, przeanalizowali dane z lat 2000–2023, z 204 krajów świata i zauważyli, że aż 44 proc. osób powyżej 15. roku życia nie wiedziała o swojej chorobie. Największe niedodiagnozowanie dotyczyło młodych dorosłych, którzy jednocześnie są grupą szczególnie narażoną na długofalowe powikłania.
Lekarka w rozmowie z PAP wskazała, że najważniejszą zasadą, o której powinni pamiętać uczniowie, jest częste i dokładne mycie rąk wodą z mydłem, zwłaszcza po skorzystaniu z toalety i przed jedzeniem.
Od 1 września salony kosmetyczne nie mogą stosować produktów zawierających tlenek difenylo-(2,4,6-trimetylobenzoilo)fosfiny (TPO). Związek uznany został za substancję szkodliwą dla zdrowia. Przez lata pełnił funkcję fotoinicjatora, czyli utwardzacza. Znaleźć go można było w lakierach hybrydowych, żelach do przedłużania paznokci i zdobień oraz klejach do tipsów.
Psy terapeutyczne coraz częściej wspierają proces leczenia pacjentów w placówkach psychiatrycznych i rehabilitacyjnych. W odróżnieniu od psów asystujących czy ratowniczych, ich głównym zadaniem nie jest pomoc w codziennym funkcjonowaniu ani udział w akcjach poszukiwawczych, lecz poprawa samopoczucia i zdrowia psychicznego osób chorych.
Jednocześnie jego autorzy wykazali, że zastąpienie ziemniaków pełnoziarnistymi produktami wiąże się z obniżeniem ryzyka cukrzycy typu 2, podczas gdy zastąpienie ich białym ryżem podnosi to ryzyko.
Naukowcy z amerykańskich Narodowych Instytutów Zdrowia (National Institutes of Health - NIH) doszli do takich wniosków po przeanalizowaniu danych zebranych w grupie 2652 osób w wieku 18 lat lub starszych, które przeszły leczenie uzależnienia od substancji psychoaktywnych i które w ciągu kolejnych czterech lat utrzymywały abstynencję. W trakcie badania o akronimie PATH co roku zbierano wśród pacjentów informacje na temat tego, czy palą papierosy i czy stosują inne substancje psychoaktywne.
- Każdy z nas ma indywidualne zapotrzebowanie na płyny. W ciągu dnia powinniśmy ich spożywać między 30 a 35 ml na kilogram masy ciała. Ale w czasie upału to zapotrzebowanie wzrasta do 40-45 ml na kg masy ciała. Zatem w przypadku osoby o dużej masie ciała mogą to być naprawdę spore litraże – powiedziała PAP dietetyczka kliniczna z Better Workplace, Magdalena Kartasińska-Kwaśnik.