Zamknij
,
Jaja są bogatym źródłem pełnowartościowego białka, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K), witamin z grupy B, luteiny, żelaza, cynku oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
,
"Czekoladę możemy sklasyfikować przede wszystkim według zawartości w produkcie miazgi kakaowej, czyli głównego składnika decydującego o jej jakości i właściwościach" – wyjaśniła Patrycja Mochocka, dietetyczka kliniczna Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. św. Barbary w Sosnowcu. "Czekolada gorzka zawiera jej od 70 do nawet 99 proc., deserowa – od 50 do 70 proc., a mleczna – poniżej 50 proc." - dodała.
,
Redakcja informuje, że przychodnie prześcigają się w ułatwianiu dostępu do elektronicznych zwolnień lekarskich (e-ZLA) wystawianych zdalnie. Na stronach internetowych zachęcają niskimi cenami (od 75 zł), dodatkowymi zniżkami (każda kolejna konsultacja – 20 proc.), krótkim czasem realizacji usługi (e-zwolnienie lekarskie express w 15 minut) oraz minimum formalności. Może wystarczyć wypełnienie formularza online lub odbycie "wizyty lekarskiej" przez czat.
,
Obszerna metaanaliza badań opublikowana właśnie na łamach „The Journal of Sex Research” obala powszechne przekonanie, według którego związki monogamiczne – definiowane jako wyłączne romantyczne i seksualne zaangażowanie wobec jednej osoby – z natury badziej sprzyjają satysfakcjonującym relacjom, w porównaniu do alternatywnych struktur.
,
Jak podał NIKard badanie objęło 2405 osób w wieku około 50 lat. Poinformował, że u mężczyzn pozostających w związkach małżeńskich ryzyko nadwagi było 3,2 razy większe niż u nieżonatych. W przypadku kobiet nie zaobserwowano wpływu stanu cywilnego na masę ciała.
,
Pyłki brzozy i olchy należą do najczęściej występujących alergenów w Polsce. Na marzec przypada również okres pylenia leszczyny. Alergie na pyłki drzew dotkną na wiosnę znaczną część mieszkańców Polski - poinformował PAP dr hab. n.med. Piotr Dąbrowiecki, członek zarządu głównego Polskiego Towarzystwa Alergologicznego z Kliniki chorób Wewnętrznych Infekcyjnych i Alergologii WIM.
,
W poniedziałek 3 marca 2025 r. przypada Światowy Dzień Słuchu. W tym roku jest obchodzony pod hasłem „Zmiana sposobu myślenia: sprawmy, aby pielęgnacja uszu i słuchu stała się rzeczywistością dla wszystkich!”, które podkreśla znaczenie profilaktyki, wczesnego wykrywania i leczenia zaburzeń słuchu.
,
Popularność morsowania, czyli zanurzania się w zimnej wodzie, nie maleje. Ze względu na doniesienia o pozytywnym wpływie morsowania na zdrowie grono amatorów tej aktywności rośnie w ostatnich latach – zarówno wśród osób młodych, jak i wśród seniorów.
,
Jak zaznaczyła dietetyczka, tłusty czwartek nie musi oznaczać żywieniowego szaleństwa. Kluczowe jest nie tylko to, co jemy, ale także jak i ile – liczy się jakość, nie ilość. Ekspertka wyjaśniła, że świadome wybory pozwalają cieszyć się tym dniem bez wyrzutów sumienia i negatywnych skutków zdrowotnych.
,
Epidemia grypy w poszczególnych sezonach przebiega falami – w jednym zakażeń jest mniej, w innym więcej. W tym sezonie mamy "armagedon". I choć wydaje się, że fala zakażeń zaczyna opadać, to do końca epidemii wciąż daleko – powiedziała dr hab. Mastalerz-Migas.
,
W piątek weszła w życie nowelizacja ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych oraz niektórych innych ustaw. Zakłada, że recepty na bezpłatne leki dla pacjentów - dzieci do 18. roku życia i seniorów po ukończeniu 65. roku życia - mogą wystawić wszyscy lekarze, niezależnie od tego, czy mają kontrakt z NFZ, czy go nie mają, czyli także w ramach prywatnej praktyki.
,
Za prawidłową temperaturę ciała ludzkiego od lat 50. XIX wieku uważano 37 st. C (z czasem skorygowano ją do 36,6 st. C). Wartość tę na podstawie badań 25 tys. pacjentów ustalił niemiecki lekarz Carl Wunderlich. Jednak dwie niezależne analizy - naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Santa Barbara oraz Uniwersytetu Stanforda - sugerują, że w wyniku działania wielu różnych czynników na przestrzeni ostatnich dwóch stuleci temperatura ciała obniżyła się do 36,4 st. C, a w niektórych przypadkach nawet bardziej.
,
Na choroby zapalne jelit, takie jak choroba Leśniowskiego-Crohna albo nowotwory jelita grubego, cierpi coraz więcej ludzi na całym świecie. Z chorobą Leśniowskiego-Crohna zmaga się ok. 10 mln osób na świecie, a rak jelita grubego – drugi po nowotworze płuc pod względem śmiertelności – jest wykrywany co roku u 1,8 mln osób. Leczenie tych schorzeń jest długotrwałe i uciążliwe, dlatego naukowcy poszukują skutecznych metod wspomagających terapię farmakologiczną.
,
Ok. 20 proc. ludzi umie nieznacznie poruszać uszami – to atawizm, czyli umiejętność charakterystyczna dla naszych odległych przodków. Przed milionami lat nasi protoplaści mieli dziewięć mięśni, dzięki którym mogli np. kierować małżowiny uszne ku dźwiękom. W toku ewolucji utraciliśmy tę zdolność, podobnie jak większość służących do strzyżenia uszami mięśni – zostały nam tylko trzy, na dodatek szczątkowe.