Zamknij
REKLAMA
11:41, 30.07.2022
Naukowcy z międzynarodowego zespołu badali wpływ kofeiny na indywidualne decyzje konsumenckie. Z ich badań wynika, że stymuluje ona aktywność zakupową. Po kawie lub napojach zawierających kofeinę kupujemy więcej niektórych produktów i wydajemy więcej pieniędzy.
13:29, 17.07.2022
W badaniach wzięło udział blisko 300 rodzin. Gdy dzieci miały sześć tygodni, zaczęto gromadzić dane na temat ich odżywiania, wahań wagi, a potem także zdolności społeczno-emocjonalnych czy relacji w rodzinie.
13:31, 16.07.2022
Urodzone przed terminem dzieci statystycznie gorzej sobie radzą z matematyką, czytaniem i zdobywaniem innych umiejętności, a jednocześnie są bardziej zagrożone pojawieniem się ADHD.
08:23, 13.07.2022
W sezonie, w naszym menu, jak najczęściej powinny się więc pojawiać: jagody kamczackie, aronia, agrest, porzeczki, borówki, maliny, jeżyny, czereśnie czy truskawki. Wszystkie mają wiele właściwości zdrowotnych, a regularne ich spożywanie chociażby pomaga usunąć z organizmu wolne rodniki. Eksperci obserwują jednak, że mimo wielu korzyści, jakie daje jedzenie owoców i warzyw, wciąż jest ich za mało w menu Polaków.
11:04, 06.07.2022
Liczba osób z migotaniem przedsionków stale się zwiększa. Z danych przedstawionych przez specjalistę wynika, że w 2017 r. było na świecie od 32,5 do 42,6 mln osób z tą arytmią serca. A prognozuje się, że liczba osób z tym schorzeniem jedynie w Europie w 2030 r. zwiększy się do 14-17 milionów.
19:06, 21.06.2022
Aktualizowanie listy refundacyjnej umożliwia wprowadzanie na nią nowych produktów o udowodnionej skuteczności i leków generycznych – odpowiedników leków oryginalnych zawierających tę samą substancję czynną. Dzięki refundacji pacjenci mogą kupić taniej leki, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego i wyroby medyczne. Refundowane produkty można nabyć w aptece, która podpisała umowę z Narodowym Funduszem Zdrowia.
19:05, 21.06.2022
Swoje wnioski naukowcy przedstawili na łamach pisma „Arthritis & Rheumatology” (http://dx.doi.org/10.1002/art.42241)
11:21, 20.06.2022
Wykorzystując badania genetyczne, naukowcy z australijskiego University of Queensland wykazali, że codzienne picie kawy w umiarkowanych ilościach nie zwiększa ryzyka poronienia, urodzenia martwego dziecka ani przedwczesnego porodu.
14:41, 17.06.2022
W tym samym okresie ubiegłego roku było 2227 takich przypadków.
15:30, 13.06.2022
30 czerwca 2022 roku Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego rozpocznie się  nabór wniosków w ramach konkursu na projekty współfinansowane ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego. Na dofinansowanie będą mogły liczyć projekty mające na celu wdrożenie Programu profilaktyki nowotworów skóry ze szczególnym uwzględnieniem czerniaka złośliwego dla mieszkańców województwa łódzkiego. Rozstrzygnięcie konkursu planowane jest na wrzesień/październik 2022 r.
13:19, 06.06.2022
„Kofeina korzystnie wpływa na wiele aspektów naszego zdrowia. Wykazano już, że regularne picie kawy pomaga zapobiegać chorobom przewlekłym, takim jak cukrzyca typu 2, choroby wątroby czy układu sercowo-naczyniowego” – mówi dr Chirag Parikh, autor analizy (DOI: 10.1016/j.ekir.2022.04.091).
12:44, 03.06.2022
W Pałacu Prezydenckim prezydent Andrzej Duda wziął udział w konferencji inaugurującej projekt "Zdrowe życie".
21:25, 29.05.2022
Według British Heart Foundation choroba niedokrwienna serca (choroba wieńcowa) jest jedną z głównych przyczyn zgonów w Wielkiej Brytanii. W tym kraju każdego roku umiera z jej powodu około 64 000 osób - jeden na ośmiu mężczyzn i jedna na 15 kobiet. Osoby z chorobą wieńcową są też dwa razy bardziej narażone na udar.
07:03, 23.05.2022
W tym samym okresie ubiegłego roku było 1828 takich przypadków.
18:22, 22.05.2022
Naukowcy przeprowadzili eksperyment (DOI: 10.1371/journal.pone.0266887) z udziałem 76 osób. Uczestnicy mieli trzymać jedną dłoń w lodowatej wodzie przez trzy minuty, patrząc jednocześnie w kamerę i będąc obserwowanymi. Wcześniej połowa osób miała na chwilę przytulić swojego partnera lub partnerkę, a połowa nie. Przed i po eksperymencie mierzono m.in. poziom kortyzolu w ślinie badanych.