Zamknij

Restauracje znów na fali - boom na foodtrucki

07:24, 24.07.2024 PAP Aktualizacja: 07:24, 24.07.2024
Skomentuj PAP PAP

W ostatnich sześciu miesiącach polski rynek gastronomiczny urósł o 2,6 tys. restauracji, punktów ruchomych, firm kateringowych i barów - wynika z danych wywiadowni Dun&Bradstreet Poland zebranych specjalnie dla "Rzeczpospolitej".

Po raz pierwszy od pandemii rosną pod względem liczby placówek wszystkie części rynku gastronomicznego. Najwięcej przybyło placówek mobilnych - aż 600 w pół roku - czytamy w środowym wydaniu "Rzeczpospolitej".

Oznacza to, że polska branża gastronomiczna najtrudniejszy czas ma za sobą i powróciła na ścieżkę wzrostu. "Rynek restauracji wzbogacił się o nieco ponad 1,4 tys. punktów, a o blisko 120 punktów wzrósł rynek firm kateringowych" - mówi, cytowany przez dziennik, Tomasz Starzyk, rzecznik Dun&Bradstreet Poland.

"Jednak najszybciej rosnącym sektorem polskiej gastronomii jest branża ruchomych placówek gastronomicznych, m.in. popularnych foodtrucków, która w ostatnim półroczu wzbogaciła się o blisko 600 punktów, co oznacza wzrost w porównaniu z końcem 2023 roku o 11 proc. To tyle samo, ile wyniosła dynamika w całym 2023 roku"

- dodaje.

(PAP)

 

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%