Zamknij
REKLAMA

Największe problemy na diecie bezglutenowej

15:06, 03.06.2019 | materiały partnera

Dieta bezglutenowa wymaga od osób cierpiących na nietolerancję glutenu, wielu wyrzeczeń. Okazuje się, że problemów u osób chorujących na celiakię lub nieceliakalną nietolerancję glutenu nie brakuje. Jednak nie ma takiego problemu, z którym nie można by sobie poradzić.

Poniżej przedstawiamy najczęstsze przeszkody w dobrym funkcjonowaniu osób zmagających się z nietolerancją glutenu oraz sposoby, jak z nimi walczyć.

ZAKUPY

Zakupy produktów bezglutenowych są problemem dla wielu osób. Jednak coraz częściej w sklepach można kupić produkty niezawierające glutenu. Zazwyczaj takie produkty posiadają na opakowaniu znak przekreślonego kłosa. Ten symbol to swego rodzaju licencja, którą można wykupić. Są produkty bezglutenowe, które nie mają na opakowaniu tego sygnetu, a są w pełni bezpieczne.

Istnieje mnóstwo produktów bezpiecznych dla osób nietolerujących glutenu: od makaronów, przez pieczywo, kończąc na słodyczach. Gotowe produkty można otrzymać w sklepach internetowych, takich jak Sano Gluten Free, ale także w marketach stacjonarnych. Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej stale prowadzi badania produktów, które są dostępne na półkach sklepów. Warto śledzić ich stronę internetową, by być na bieżąco z nowymi produktami, które spełniają wszystkie normy. Do badanych produktów zaliczają się również słodycze i alkohol.

Symbol przekreślonego kłosa widoczny często na produktach bezglutenowych

WYPIEKI

Sporo osób ma problem ze znalezieniem odpowiedniego pieczywa bezglutenowego. Ludzie chorujący na celiakię próbują swoich sił w wypiekach we własnym zakresie. Jednak przy aktywnym trybie życia, godzeniu pracy z obowiązkami domowymi, trudno jest znaleźć czas na codzienne wypieki. Dla osób mających niewiele wolnego czasu, jednak chcących choć trochę piec, można znaleźć gotowe mieszanki do wypieków. Dla osób niemających wolnej chwili, żeby wypiekać, polecane są piekarnie, w których bez problemu można znaleźć pieczywo bezglutenowe. Jeśli jednak w Twoim mieście, nie ma takiej piekarni, zawsze możesz zamówić bułki bezglutenowe przez internet. Ponadto w obecnych czasach bardzo łatwo znaleźć można przepisy na wypieki niezawierające glutenu i dość łatwe w przyrządzeniu.

ŚNIADANIE NA BOGATO!

Śniadanie u osób chorujących na nietolerancję glutenu może stać się nudne, monotonne. Zupełnie niepotrzebnie. Tego posiłku nie trzeba spożywać pod postacią bezglutenowej bułki i twarożku NO GLUTEN. Wystarczy spędzić odrobinę czasu na poszukiwaniach i odnaleźć bardzo ciekawe i niedrogie sposoby na posiłki. Warto zaopatrzyć się w jogurty, płatki bezglutenowe, świeże i mrożone owoce. Mieszając te produkty, otrzymacie przepyszne, zdrowe i tanie śniadanie. Dla chcącego nic trudnego!

Posiłek dozwolony na diecie bezglutenowej - należy upewnić się, że musli jest wolne od tego alergenu!

CODZIENNE PROBLEMY

Gdy płynie dzień za dniem, trudno czasami nie ulec pokusie. A kuszą Cię w sklepach, piekarniach czy w social mediach. Nie ma się co dziwić, że czasami chcesz im ulec. Jednak zanim sięgniesz po pięknie wyglądająca drożdżówkę, przypomnij sobie jakie uczucie towarzyszyło Ci po spożyciu glutenu. Osoby nietolerujące tego zboża cierpią na silne bóle brzucha. Wtedy najprawdopodobniej zdasz sobie sprawę, że nawet najpiękniej wyglądające danie, nie jest warte tego cierpienia. Jeżeli jednak bardzo często masz ochotę na spożywcze “grzeszki”, warto żebyś zaczął eksperymentować w kuchni i tworzył bezglutenowe wersje swoich ulubionych posiłków. Mnóstwo przepisów znajdziesz w Internecie, wystarczy chwilę poszukać.

NIEPRZYCHYLNE KOMENTARZE

Często osoby nieposiadające problemu z nietolerancją, nie rozumieją powagi tej choroby. Niestety skrępowane czują się osoby, które muszą tłumaczyć się ze swojej diety, z faktu, że unikają gluten. Aktualnie restauratorzy i sprzedawcy mają obowiązek pokazać zestawienie alergenów w produktach spożywczych lub w swoich daniach. Dla nich to jest jeden z wielu obowiązków, a dla Ciebie zdrowie! Dlatego nie powinno się tego wstydzić, tylko zapytać, poprosić. To nic złego chcieć żyć w zdrowiu, bez bólu!

BRAK RESTAURACJI BEZGLUTENOWYCH

W mniejszych miejscowościach bardzo trudno jest znaleźć miejsce, w którym można zjeść danie bezglutenowe nie martwiąc się, czy przypadkiem nie przedostał się do potrawy niechciany “gość”. W większych miastach powstają restauracje serwujące dania niezawierające glutenu. Jednak nadal jest ich niewiele w porównaniu z innymi knajpami. Powstała strona internetowa - Menu Bez Glutenu, na której można znaleźć spis miejsc z poszczególnych województw, posiadających certyfikat Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Wtedy masz pewność, że posiłek będzie w stu procentach wolny od glutenu.

PODRÓŻE

Podróże samolotem lub samochodem czy autobusem mogą być uciążliwe ze względu na brak bezglutenowych przekąsek w samolotach, na stacjach benzynowych. Posiadanie pod ręką przekąski powinno być nawykiem wprowadzonym na całe życie. Dzięki temu unikniesz napadów głodu w najmniej spodziewanych momentach. Jednak jest dobra nowina dla osób, które notorycznie zapominają zapakować w torbę coś dozwolonego na ich diecie. Coraz częściej w sklepikach na dworcach i lotniskach dostępne są produkty wolne od glutenu. Wystarczy poszukać lub zapytać sprzedawcy w sklepie lub kiosku.

ODWIEDZINY U ZNAJOMYCH LUB RODZINY

To też często spotykany problem. Podczas wizyty u rodziny czy znajomych, często trudno znaleźć potrawę niezawierającą glutenu. Gospodarze z niewiedzy lub braku chęci nie przygotowują bezglutenowej alternatywy posiłku. Dlatego warto zabierać ze sobą przekąski czy smakołyki, które choć w małym stopniu zniwelują głód podczas gościny. Przyniesienie ze sobą przekąski pozwoli pokazać najbliższym, że dieta bezglutenowa nie musi być bardzo skomplikowana i droga w przygotowaniu. Obalajmy mity!

ROZMOWA

Choć wydaje się, że rozmowa nie ma żadnego znaczenia, jeśli mówimy o diecie bezglutenowej, to jednak jest jej nieodzowną częścią. Wiele problemów osób nietolerujących glutenu zaczyna się i kończy na braku komunikacji z osobami nieznającymi tego zjawiska. Należy rozmawiać ze sprzedawcami, kelnerami czy rodziną o tym, jaki problem Ci dolega. Uświadamianie ludzi wokół Ciebie, że celiakia to prawdziwa choroba, a nie wymysł, znacznie pomoże Ci i ułatwi codzienne funkcjonowanie. Ponadto z czasem zrozumieją, jaki to kłopot i może zaczną przygotowywać posiłki bez glutenu, gdy przyjdziesz w odwiedziny?

Artykuł powstał przy współpracy z firmą Sano Gluten Free - www.sanoglutenfree.pl

(materiały partnera)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
REKLAMA
© Radomsko | Prawa zastrzeżone