Zamknij

Rogal świętomarciński coraz bardziej popularny

20:08, 11.11.2022 Aktualizacja: 20:11, 11.11.2022
Skomentuj PAP PAP

Jak wyjaśnił Wroński, rogal świętomarciński to wyjątkowy produkt cukierniczy wpisany na listę wyrobów tradycyjnych. Jego niepowtarzalność - ocenił - wynika przede wszystkim z doskonalonego kunsztu cukierników, którzy od lat wyrabiają ten przysmak według tradycyjnych metod, przy wykorzystaniu ściśle określonych składników.

Obchodzone w Dzień Świętego Marcina, 11 listopada, Święto Niepodległości coraz mocniej kojarzy się ze spożywaniem nie tylko gęsi, ale także rogali świętomarcińskich. To tradycyjny wyrób produkowany tylko przez wielkopolskich piekarzy - powiedział wiceszef KOWR Marcin Wroński.

Dodał, że rogal ten wyróżnia się na tle innych słodkich wypieków zastosowaniem bardzo rzadkiego surowca - białego maku, który w połączeniu z dodatkiem aromatu migdałowego nadaje rogalowi świętomarcińskiemu wyjątkowy smak. Dekorowanie pomadą i rozdrobnionymi orzechami wpływają na ostateczny kształt i ogólny wygląd rogala nawiązującego - jak głosi legenda - do kształtu podkowy zgubionej przez białego konia św. Marcina.

Tradycja wypieku i spożywania rogala świętomarcińskiego przypada na dzień 11 listopada, tj. Dzień Świętego Marcina. Obchody tego święta sięgają XVI w. i są związane z końcem prac polowych w danym roku oraz z postacią św. Marcina, który słynął z dobroci i pomocy osobom ubogim - przypomniał Wroński.

Tradycyjny rogal świętomarciński jest wypiekany wyłącznie na terenie Wielkopolski. Jego nazwa została zarejestrowana w 2008 r. przez Komisję Europejską w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych. Od tego czasu może być on wytwarzany wyłącznie w Poznaniu, powiecie poznańskim oraz w 25 innych powiatach województwa wielkopolskiego. Rogal ten stał się dla stolicy regionu symbolem, którym często ugaszcza się oficjalnych gości.

Uzyskanie unijnego oznaczenia i wypromowanie produktu sprawiło, że jest on znany w całym kraju. W okresie Święta Niepodległości rogale świętomarcińskie można kupić także w innych regionach Polski. Sprzedawane są m.in. w sieciach handlowych, ale warto jednak sprawdzić, czy jest to wyrób oryginalny - zaznaczył wiceszef KOWR.

Poinformował, że obecnie w Polsce zarejestrowanych jest 74 producentów posiadających certyfikat zgodności lub świadectwa jakości, uprawniające ich do wypiekania i sprzedaży tego wielkopolskiego przysmaku. W 2021 r. wydano 96 takich świadectw i certyfikatów. Nad przestrzeganiem używania nazwy "rogal świętomarciński" czuwa Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Marcin Wroński zwrócił też uwagę, że w ostatnich latach zauważalne są zmiany w preferencjach i gustach konsumentów w kierunku nabywania produktów naturalnych oraz regionalnych, w tym wyrobów piekarniczych i cukierniczych wytwarzanych w tradycyjny sposób. Produkty te, choć droższe, mają swoich odbiorców - zaznaczył.

Obecnie na liście produktów tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi znajduje się 379 wyrobów piekarniczych i cukierniczych.

(PAP)

autor: Anna Wysoczańska

awy/ mk/

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%