Zamknij

Powstaje Łódzki Szlak Zalewajki

09:29, 06.03.2021 PAP Aktualizacja: 09:32, 06.03.2021
Skomentuj PAP PAP

Akcja "Dumni z Zalewajki" ma przypomnieć potrawę będącą ikoną tradycji kulinarnej Łodzi. "O tej zupie będziemy mówić przez cały marzec, a zaczniemy od stworzenia +Łódzkiego Szlaku Zalewajki+" - zapowiedziała Zarębska. "Trasa obejmować będzie ponad 20 miejsc serwujących zupę we własnym wydaniu, a wszystkie z nich opisane zostaną w zakładce na stronie jemywlodzi.pl" - podała.

W ramach akcji "Dumni z Zalewajki" ma powstać w Łodzi kulinarny szlak tej zupy. Będzie obejmować 20 lokali serwujących zalewajkę, która jest symbolem łódzkiej kuchni - poinformowała pomysłodawczyni wydarzenia Agata Zarębska ze strony jemywlodzi.pl

"Na portalu będzie można również znaleźć galerię zdjęć, historię zupy oraz mapę z zalewajkową trasą" - przekazała Zarębska. "Restauracje, które serwują nasz łódzki przysmak, poznamy po znaku z jednorożcem w zalewajce, tym samym, który znajduje się na plakacie wydarzenia" - zaznaczyła.

Według organizatorów akcja ma pokazać zalewajkę w nowoczesnej odsłonie. Chodzi zarówno o przepisy, jak i planowane wydarzenia oraz prace plastyczne promujące akcję. Ich autorem jest łódzki grafik Igor Jankowski, także związany z lokalną gastronomią.

Zalewajkę będzie można nie tylko kupić w łódzkich restauracjach, ale również samodzielnie przyrządzić w domu. "Dla wszystkich, którzy kochają gotować powstanie ebook z przepisami na autorskie zalewajki stworzone przez najlepszych łódzkich szefów kuchni" - zapowiedziała Izabella Borowska z jemywlodzi.pl

Historia łódzkiej zupy sięga XIX wieku. Swoją nazwę zalewajka wzięła od sposobu przyrządzania, który polega na gotowaniu ziemniaków z przyprawami, a następnie zalaniu całości żurem.

Do zupy dodawano cebulę, czosnek, sól i pieprz, czasem także marchew i grzyby. W święta i w bogatszych łódzkich domach była podawana z zasmażką lub skwarkami ze słoniny. Potem do zupy zaczęto dodawać wędzony boczek i kiełbasę, często białą.

Taka zalewajka znana jest obecnie, niekiedy z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, a czasami bulionu warzywnego. Jeszcze niedawno w Łodzi za profanację uznawano dodawanie do zalewajki śmietany.

W 2009 roku zupa została wpisana na listę produktów tradycyjnych województwa łódzkiego. (PAP)

Autor: Hubert Bekrycht

hub/ par/

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%